VIRAL MARKETING

VIRAL MARKETING

Credeți sau nu, una dintre cele mai de succes campanii virale de marketing din istorie a avut loc cu ani înainte de YouTube, Twitter, Facebook și au existat chiar și cele mai moderne concepții despre Internet. În 1999, Daniel Myrick și Eduardo Sanchez au început să bâzâie pentru filmul lor legendar, The Blair Witch Project, folosind tehnici inovatoare făcute de cultura relativ nouă a internetului. Filmul este un exemplu timpuriu, care este făcut să pară ca un film amator împușcat de oameni reali. Myrick și Sanchez, împreună cu Artisan Entertainment, au valorificat aspectul realist al lui Blair Witch pentru a construi o campanie în jurul acestuia, care a sugerat că filmul a fost efectiv real.

Campania de marketing Blair Witch Project a folosit un site web creat pentru a convinge oamenii că scenariul de groază / mister al filmului a fost un caz real de persoane dispărute. Myrick și Sanchez au vizitat, de asemenea, panouri de mesaje online pentru a răspândi zvonuri despre mister. Campania a fost atât de reușită încât mulți oameni încă credeau că filmul descriea evenimente reale până când a fost lansat în teatre. La un buget de mai puțin de 1 milion de dolari, Proiectul Blair Witch a însumat aproape 250 de milioane de dolari. Nerăbdarea din campania inovatoare de marketing bazată pe Internet a transformat ceea ce ar fi putut fi un alt film de groază într-un fenomen național.

Ce este Marketingul Viral?

Marketingul viral este o strategie de afaceri care utilizează rețelele sociale existente pentru a promova un produs. Numele său se referă la modul în care consumatorii răspândesc informații despre un produs cu alte persoane în rețelele lor sociale, în același mod în care un virus se răspândește de la o persoană la alta. Baza marketingului viral se datorează răspândirii informațiilor prin cale orala, dar tehnologia modernă a permis ca efectul viral să includă și multe platforme bazate pe Internet.

Caile Marketingului Viral
Efectul viral se poate răspândi prin multe rețele diferite, printre care:
• Word-of-mouth;
• E-mail;
• Site-uri de socializare (Facebook, Twitter, LinkedIn, etc);
• Site-uri de partajare video (Youtube, Vimeo, etc);
• Forumuri web.

Marketingul viral oferă în mod obișnuit audienței sale ceva de valoare gratuit. Acest lucru poate fi ceva la fel de simplu ca un cântec sau joc amuzant. Oricare ar fi conținutul viral, trebuie să îi încurajeze pe oameni să împărtășească cu ceilalți, astfel încât cât mai mulți oameni să primească mesajul conținutului.

Cine utilizeaza Marketing Viral?

Marketingul viral este util ca un instrument de marketing autonom sau ca parte a unei campanii mai mari care utilizează mai multe tipuri de marketing. Este deosebit de atractiv pentru întreprinderile sau companiile mai mici, deoarece marketingul viral poate fi o alternativă mai ieftină la eforturile tradiționale de marketing.

O companie nouă de băuturi energizante, de exemplu, ar putea crea un videoclip pe internet cu o persoană care consumă băutura energizantă înainte de a efectua un salt de biciclete aparent imposibil. Dacă videoclipul este făcut să pară real, poate încuraja persoanele care îl văd să o partajeze cu alții. După ce videoclipul primește suficiente vizualizari, compania i-ar putea dezvălui adevăratul scop, convingând spectatorii să caute mai multe informații despre băutură fără a folosi vreodată o reclamă tradițională.

Marketingul viral este adesea folosit împreună cu alte metode de marketing, cum ar fi cazul proiectului Blair Witch. Aspectul viral al campaniei a generat idei despre poveste cu mult înainte de lansarea de reclame, postere și alte forme de marketing tradițional. Acest lucru a făcut mulți oameni să vorbească deja despre film înainte de a fi anunțat oficial publicului.

Conținutul nu trebuie să fie sub acoperire pentru a fi viral. Campaniile politice creează adesea videoclipuri care conțin clipuri audio ale unui candidat opus, spunând că ceva poate fi considerat ofensator. Politicienii speră că prin a sublinia o afirmație scandaloasă, videoclipul va deveni viral și va determina pe alții să dezvolte o atitudine negativă față de adversarul vizat.

Implementarea Tehnicilor Marketingului Viral

Există o concepție comuna greșită, si anume că marketingul viral depinde de capacitatea de a crea în mod credibil ceva extrem de popular. În realitate, o campanie de marketing viral reușită se bazează mai mult pe înțelegerea modului în care se conectează cu anumite categorii demografice, prezentându-le un conținut valoros.
Marketingul viral este o abordare axată pe client, deci primul pas este identificarea demografica țintă pentru un produs și ceea ce apreciaza cel mai mult la acel produs, solicitând comercianților să cerceteze și să analizeze datele demografice. În timpul campaniei Blair Witch, regizorii și principalii agenți de marketing pentru film au fost studenți de film. Ei au folosit aceste informații pentru a se concentra asupra misterului produselor lor și și-au concentrat eforturile timpurii pe Internet, unde știau că vor avea cea mai bună șansă de a ajunge la o audiență mai tânără.

Cu cât se răspândește mai repede un mesaj de marketing, cu atât este mai probabil ca acesta să devină viral. Astăzi, informațiile transmise prin intermediul tehnologiei mobile sunt de departe cele mai rapide informații în mișcare din lume. Viteza informațiilor mobile:
– Timpul mediu de răspuns la un mesaj text: 90 de secunde
– Durata medie pentru a raporta un dispozitiv mobil pierdut sau furat: 68 de minute
– Procentajul de căutări mobile pentru informațiile despre produs care au dus la achiziție: 70%
Surse: www.ctia.org, www.unisys.com, www.mobilemarketer.com

Odată ce o companie știe ce vrea publicul țintă și cum comunică, începe să creeze conținut pe care acești oameni vor dori să îl împărtășească. Echipa Blair Witch a creat site-uri, panouri de știri și știri noi false care au sporit oroarea și misterul filmului. Conținutul a încurajat oamenii să caute mai multe informații despre poveste și chiar să colaboreze cu prietenii lor în investigațiile lor.
Marketingul viral este un proces continuu, interactiv. O companie care implementează o campanie virala nu ar trebui să-i lase pur și simplu să își desfășoare cursul fără ajustare. Campania Blair Witch a rămas activă pe panourile de mesaje pe Internet, interacționând cu fanii adevărați și actualizând în mod regulat site-urile web cu mai multe informații bazate pe discuțiile fanilor. Aceasta, ca majoritatea campaniilor virale, a reușit, deoarece a crescut odată cu interesul pentru produs.

Comment Box is loading comments…