Cu toţii ne întrebăm: „De ce se pune atât de mult accent pe mediul virtual în prezent şi de ce business-ul meu trebuie să existe şi online?”
Eu îţi pot spune că promovarea afacerii tale nu a fost şi nu va fi niciodată o sarcina uşoară, iar în ultimii ani, participarea organizaţiilor în social media a crescut foarte mult. În prezent, întreprinderile au rezultate foarte bune datorită interacţiunii rapide cu publicul lor în social media.
Este promovarea pe Facebook o muncă uşoară?
Cu siguranţă vei fi tentat să spui că da. Ce poate fi atât de greu să postezi o imagine sau să scrii două rânduri în care să vorbeşti despre un produs sau serviciu?
Ei bine, muncă pe Facebook nu e atât de uşoară pe cât pare. Promovării trebuie să îi dedici mult timp zilnic, de luni până duminică. Să nu crezi că este doar o muncă de opt ore, timp de cinci zile pe săptămâna. Bineînţeles că ar trebui să te asiguri că ai cel puţin câte o postare pe zi. Pare greu?
Este foarte adevărat că nu ai mereu timpul necesar pentru a sta în faţa calculatorului în ideea de a posta mesaje pe Facebook şi te înţeleg perfect, dar pentru aceste situaţii există opţiunea de programare a postărilor, existentă la fiecare postare. Totuşi, vreau să îţi spun că această opţiune de postare programată are ca rezultat mai puţini vizitatori decât cele care sunt făcute publice chiar în momentul încărcării. Deci, depinde ce îţi doreşti de la afacerea ta.. eu pot doar să subliniez anumite aspecte. ?
Când trebuie să postezi pe Facebook?
Pentru început, ca să îţi faci o idee rapidă asupra orelor benefice promovării, pot spune că:
8 AM – 7 PM sunt ore „busy”, iar 8 PM – 7 AM sunt ore „non-busy”. Ce înseamnă asta?
Înseamnă că ar fi bine ca postările tale să aibă loc după ora 19.00.
Vrei să ştii şi care ar fi cele mai puţin oportune momente pentru postări?
Îţi spun eu: marţi între orele 3 şi 4 dimineaţa şi joi la ora 3 dimineaţa.
Cât de des postezi şi ce anume?
Nu îţi agasa publicul. Cu siguranţă nu ţi-ar plăcea nici ţie să te simţi sufocat.
Te sfătuiesc să laşi timp între postări. Dacă ai impresia că aceleaşi mesaje puse unul după altul, în interval de două-trei minute vor avea succes, greşeşti!
Un alt aspect la care trebuie să fii atent şi căruia să îi acorzi o atenţie deosebită este conţinutul mesajului. Ţi-ar plăcea să citeşti un mesaj plictisitor? Evident că nu!
De aceea, ai varianta de a alterna pozele cu mesaje doar cu text, mesaje scrise pe poze, mesaje cu poze însoţite de text, video-uri, sondaje, etc.
Îţi cunoşti publicul?
Eşti sigur că ai un conţinut adecvat vârstei, sexului şi ariei de interese ale persoanelor care au dat Like paginii tale?
Putem presupune că ştii deja cărui client trebuie să îi faci reclamă. În primul rând, pentru a putea trece la pasul următor, trebuie să îţi cunoşti extrem de bine produsul, să cunoşti toate calităţile şi defectele lui, dar şi avantajele şi beneficiile pe care i le aduce clientului dacă îl achiziţionează.
Apoi, va trebui să ai în vedere şi alte detalii, cum ar fi: vârstă, starea civilă, studiile, religia, etnia, ocupaţia, statutul profesional.
După ce cunoşti aceste detalii, ar trebui să descoperi cum decurge o zi din viaţă publicului ţină (pentru a şti cum să planifici orele la care să promovezi produsul): când îşi verifică contul de Facebook, când citeşte presa, când ajunge noaptea acasă, etc. Împreună cu aceste lucruri, vei descoperi dacă este leneş, dacă este cu capul în nori, dacă îi place să petreacă.
Vei putea analiza care sunt obiceiurile publicului ţintă şi vei putea determina ce îi place să facă, ce îl deranjează, ce canale de comunicare foloseşte, astfel încât, formarea mesajului de promovare va fi mult mai uşoară.